Irodánk: +36 1 299 0051

E-mail: info@studytime.hu

Aloldalak
 

ÉRDEKESSÉGEK AUSZTRÁLIÁRÓL

Ausztrália

BUSZON

Mindenki nagy nyugalommal ül és olvasgat. A sietős európai tempó nem ismert. A megállókban egymás után, érkezési sorrendben sorakoznak, jegyet a sofőrnél váltják, és gyakran előtte kezdenek el a pénztárcájukban kotorászni. Szóval, csak ráérősen, amolyan "No worries" stílusban. Második meglepetés, pár megállóval később. A sofőr leállítja a motort, hirtelen összekapja a cókmókját, és eltűnik... ne lepődjünk meg, csak sofőrváltás van. Pár perc és jön a váltótárs. A harmadik érdekesség, hogy ha egyedül állsz a megállóban, akkor le kell inteni a közeledő buszt, hogy megálljon. Mert különben simán továbbrobog melletted fékezés nélkül.

BBQ

Ezt ki ne hagyjuk! A hétvégi baráti és családi sütögetések jelentik az ausztrál életforma alapjait. Bár a nyár bizonyos időszakában tűzgyújtási tilalom van, ami megszegése több száz dollárba kerül... A parkokban és a strandokon nyilvános (értsd: bárki által szabadon használható) sütögető helyek vannak felállítva, tehát nem kell a bográcsot magunkkal vinnünk. Egyre kell ügyelni: ha végeztünk a sütögetéssel, tisztítsuk meg alaposan az általunk használt eszközöket.

BYO - BRING YOUR OWN

Az éttermek ablakaiban akkor találkozhatunk ezzel a három betűvel, ha az étteremnek nincs alkohol forgalmazási engedélye. Igen népszerű és elfogadott, hogy az emberek az éttermekbe ilyenkor viszik magukkal a bort a vacsorához. Ezek a BYO helyek.

VEGEMITE

Ugyanúgy Ausztráliához tartozik, mint a koala. Minden helyi gyerek ismeri és nagy kedvenceik közé tartozik ez a növényi kivonatokból készült sűrű, alig kenhető készítmény, amit meg kell kóstolni. Először talán furcsa, de pirítósra kenve egész jó.

BOTTLE SHOP

Alkohol csak itt vásárolható, úgyhogy ha bulikra megyünk, útba kell ejteni őket. Nyitva tartásuk általában megegyezik a boltokéval, de a felkapott tengerparti helyen működő üzletek természetesen kivételek.

SWIM BETWEEN FLAGS

Ezt a beach-eken olvashatjuk, és ajánlatos betartani! Ezt nem véletlen írják ki. Egyrészt a szörfösök igen veszélyesek a fürdőzőkre, így a balestek megelőzése érdekében ők csak a zászlókon kívül eső részen szörfözhetnek. Másrészt, pedig az óceán áramlásait figyelembe véve, ezen a sávon könnyebb megküzdeni a hullámokkal, mert az áramlat nem befele, hanem kifele sodor! Még jó úszók se próbálkozzanak nem kijelölt helyeken úszni!!!

ÉLETMENTŐK

Mint a Baywatch-ban... Igen, ott vannak és figyelnek. Még "Sharkman" is van köztük, aki a cápát figyeli. Ha kongatnak, és a nép megindul a vízből, akkor cápa van a közelben. Mindenkit kizavarnak, bár gyakran a szörfözőket ez sem riasztja el. Ők az igazi megszállottak.

MULTIKULTÚRA ÉS TOLERANCIA

Ausztráliában nagyon sokféle ember él, ugyanis még mindig rengetegen választják ezt az országot a szebb jövő reményében. Rengeteg érkeznek oda a Távol-Keletről és Dél-Amerikából: Dél-Koreából, Japánból, Kínából, Indiából; Brazíliából, Kolumbiából. De szép számmal képviseltetik magukat a Közel-Keletről származók is – Szaud-Arábiából, Irakból, Iránból is szép számmal próbálnak érvényesülni. Mára olyan hihetetlen sokszínű lett Ausztrália, hogy mi innen Közép-Európából már kisebbségnek számítunk és meg kell tanulnunk alkalmazkodni ehhez a rengeteg kultúrához, el kell fogadnunk a számunkra néha nagyon idegen szokásaikat.
 

Megtervezzük az egyéni igényekre szabott nyelvtanulásod külföldön!

1115 Budapest, Bartók Béla u. 86. Fsz/2.

Tel: 1/299 0051

Fax: 1/210 0977

E-mail: info@studytime.hu

Magyarország - Ausztrália - Románia - E-mail: info@studytime.hu

StudyTime Hungary - Oktatási Konzultáció Minden jog fenntartva!