Irodánk: +36 1 299 0051

E-mail: info@studytime.hu

Aloldalak
 

HASZNOS INFORMÁCIÓK AUSZTRÁLIÁRÓL

Ausztrália

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK

Bármilyen céllal is utazik, magyar állampolgárok részére kötelező a vízum. Vízumok típusairól bővebben a „Vízumügyintézés” menüpontban vagy irodánk ausztrál referensétől: edina.kotel@studytime.hu vagy info@studytime.hu

NYELV

Hivatalos nyelv természetesen az angol, ausztrál akcentussal. Ettől nem kell azonban megijedni, mert az iskolákban és a TV-ben, rádióban, nem ausztrál angolt beszélnek! A tájszólás inkább az "outback" területekre igaz. Ott pedig edzett fülre van szükség.

PÉNZ

Hivatalos fizetőeszköz az ausztrál dollár. 1 AUD = 100 Cent. Az ausztrál pénz érdekessége, hogy műanyag alapú és vízálló, valamint nem szakad könnyen el. A műanyag alapú bankjegy 5, 10, 20,50 és 100-as címletekben van forgalomban, de legjobban az 5, 10, és 20 dolláros címleteket szeretik. A nagyobb címletű bankók felváltása gyakran okoz gondot.

IDŐJÁRÁS

Az év bármely időszaka alkalmas Ausztrália meglátogatására. Az évszakok pont fordítva vannak, mint itthon, a tél júliustól augusztusig, a nyár decembertől februárig tart. Az ország északi része már a trópusi övezethez tartozik, ahol novembertől márciusig lehet számítani rövid, ám annál hevesebb záporokra, monszunszerű esőzésekre. Igazi furcsaság a Karácsonyt a nyár közepén, +35 fokban, hó nélkül, a helyi "beachen" ünnepelni!

ÖLTÖZKÖDÉS

Az északi részeken egész évben fúj a szél, ami nagyon kellemes, a déli részekre viszont tavasszal és nyáron jellemző. Délre a téli, 10-20 fokos "hideg" miatt pulóvert ajánlatos vinni. Az öltözködési kultúrájukra azonban jellemző a lazaság, a kényelmes viseletet, az úgy nevezett "casual"-t szeretik. A nyári nagy melegekben, a legnagyobb természetességgel, gyakran még a papucsaikat is elhagyják valahol, így imádnak mezítláb járni az utcákon!

ÁRAM ÉS AUSZTRÁL KONNEKTOR

Minden elektromos készülék működik, azonban átalakító szükséges! Átalakítót már a reptéren vagy az elektronikai üzletekben lehet vásárolni. Európai bemenet és ausztrál kimenetet kell keresni, ára 8-10 AUD körül van.

TÖMEG KÖZLEKEDÉS – OPAL CARD SYDNEY, GO CARD – BRISBANE, SMART RIDER – PERTH

Az úthálózatuk jó. A közlekedés baloldali "Keep left" szabály érvényes. A busz és vonat hálózat szintén jó, kényelmes és legtöbb esetben légkondicionált. Különböző típusú jegyek között lehet választani, a városok zónákra vagy szekciókra vannak osztva, és ennek megfelelően kell jegyet vásárolni. A heti jegyek bankkártya méretűek és a hátulján mágneses csík van. A bérletet hetekre is lehet kérni, így mindig az első használattól számított 1 hétig érvényes. Áruk a zónától függően 40-50 AUD körül van egy hétre.

HELYI FAPADOSOK

A nagy távolságok miatt a legnépszerűbb utazási forma a repülés. Egyre többen foglalnak jegyet a fapados járatokra, amik igen jó áron kínálják a helyeket. A legnépszerűbb fapados járat a Virgin Blue szinte óránként indítja járatait országon belül. A foglalásokhoz hitelkártya szükséges, és ha jó áron akarunk repülni, nem árt naponta figyelni az ajánlatokat!

MUNKAVÁLLALÁS

Ausztráliában a 3 hónapnál hosszabb tanulmányokat folytató, avagy tanuló vízummal rendelkező diákok számára lehetőség van maximum heti 20 órás munkavállalásra a tanulmányok mellett.

80% FONTOSSÁGA

Aki tanulóvízummal tartózkodik az országban, kötelezően iskolába kell járnia, hiszen nem munkavállalói, hanem tanuló vízuma van. Ezt azt jelenti, hogy az iskolából való hiányzás nem haladhatja meg a törvényesen megengedett 20%-ot. Abban az esetben, ha a diák iskolai jelenléte 80% alá csökken, a vízum lejártakor a tanuló nem tudja országon belül hosszabbítani a vízumát egy esetleges újabb tanuló vízumra. A külföldi diákokat fogadó oktatási intézményeknek ugyanis jelentési kötelezettségük van a Bevándorlási Hivatal felé, amivel kontrolálják a külföldi diákokat, hogy eleget tesznek-e a vízum eme kritériumának.

ADÓZÁS TANULÓKÉNT

Amennyiben a képzés legalább 26 hetes (féléves), ugyanazok az adózási szabályok vonatkoznak a tanulóra, mint az ausztrál állampolgárokra, vagyis állandó lakosként kevesebb adót fizetnek a munka után.

SEBESSÉG

A legmagasabb megengedett sebesség közutakon és autóutakon 110 km/óra, lakott területen belül 60 km/óra és az alkohol színt 0,05% lehet. A biztonsági övek használata kötelező. A vezetés alatt a mobiltelefon használatát itt is büntetik. A gyorshajtás és a biztonsági öv nem használatáért kiszabott büntetések 100 AUD-nál kezdődnek.

BIZTOSÍTÁS

Magasak a higiéniai előírások, a kórházak jól felszereltek, de önköltségesek. A tanulóvízumhoz tartozó OSHC biztosítás a sürgősségi ellátást fedezi csak, általában 10-20% önrésszel.

AUTÓBÉRLÉS

Bárhol lehetséges. Hitelkártya és nemzetközi jogosítvány kell hozzá. Kisebb autó már napi 35 AUD-tól, közepest 79 AUD-tól és nagyot 99 AUD-tól lehet bérelni, bérelt napok tekintetében, korlátlan vagy korlátolt kilométer használattal. Ez cégtől függ. 25 év alatti vezetőknek emelt pótdíjat szükséges fizetni a biztosításhoz. A kaució mértéke kb. 200 AUD.

LAKÁSBÉRLÉS

A szerződéseket min 6 hónapra kötik, és a lakások nagy részét általában bútorozatlanul lehet kibérelni. Ezután 4 hét kauciót le kell tenni az ingatlanügynökségnél, amit a Fair Trading központi számlájára fizetnek be. Ha kiköltözéskor a lakást abba az állapotba hagyjuk ott, mint beköltözéskor, a teljes összeg visszajár. Ha nem, akkor az ingatlanügynök levonja a sérülések költségeit.


Megtervezzük az egyéni igényekre szabott nyelvtanulásod külföldön!

1115 Budapest, Bartók Béla u. 86. Fsz/2.

Tel: 1/299 0051

Fax: 1/210 0977

E-mail: info@studytime.hu

Magyarország - Ausztrália - Románia - E-mail: info@studytime.hu

StudyTime Hungary - Oktatási Konzultáció Minden jog fenntartva!