Irodánk: +36 1 299 0051

E-mail: info@studytime.hu

Aloldalak
 

ÉRDEKESSÉGEK MÁLTÁRÓL

Málta

Hasonlóan más mediterrán népekhez, a máltai emberek is gyakorolják a kora délutáni sziesztát.

A MÁLTAI EZÜST

A máltai ezüst híres a tisztaságáról. Karkötőket, gyűrűket és máltai kereszteket készítenek belőle. Arany is kapható mindenfelé, mert az ékszerkészítés évszázados múltú. Sok ékszerkészítőt találhatunk Vallettában, Sliemában, St. Julian's városában és a vallettai Máltai Kézműves Centrumhoz és a Ta'Qali Kézműves Faluhoz hasonló bemutatótermekben.

A MÁLTAI KŐ LEGENDA

Kedves hagyomány a máltai kő varázslata, ugyanis ha egy eredeti apró követ éjszakára párnánk alá helyezünk, hamarosan meglátogat a szerelem istene egy hölgy vagy egy férfi alakjában.

SZIESZTA

Hasonlóan más mediterrán népekhez, Máltán is gyakorolják a kora délutáni sziesztát, mikor néhány órára az üzletek egész sora szünetelteti szolgáltatásait. Nyáron ilyenkor szinte megáll az élet, és a forróság elől sokan a strandokon töltik az időt.

VALLÁSOSSÁG

Málta mély katolicizmusa miatt az öltözködés kevésbé liberális más európai nemzetekhez képest, - még a szicíliaihoz is - a nudizmus fogalma éppen ezért ismeretlen a tengerparton. A templomok, kápolnák, egyéb egyházi helyek látogatását sem célszerű strandöltözékben megejteni, minél kevesebbet mutassunk magunkból. Tanácsos tisztelni a helyi szokásokat, ne éljünk vissza a büszke, hagyománytisztelő máltaiak, szicíliaiak vendégszeretetével.

MÁLTA NEMZETI MADARA

A szigetország a vándormadarak találkozó és pihenőhelye is egyben. Málta nemzeti madara a rigó, melyet kék tollazata tesz jól felismerhetővé. Veszélyes vadállatok híján nyulak, sündisznók, gyíkok, madarak és persze a házi állatok népesítik be a szigeteket. Sajnálatos módon a madárfogás, főként a pintyvadászat, valósággal nemzeti sport Máltán.

A MÁLTAI CSIPKE

Máltán két egyedi vásárlási központ is található, az egyik a Nagy Szigeten a Rabat melletti volt repülőtéren a Ta'Qali kézműves falu (Craft Village), míg a másik hasonló jellegű intézmény Gozón működik, San Lawrenz peremén egy volt laktanyában, a Ta'Dbiergi, Ezekben a falvakban a turisták előtt készülnek a különféle kézműves termékek, melyek aztán persze meg is vehetők. Az üvegfújó mesterek művészi, színes tárgyakat állítanak elő, szintúgy a réztárgy készítők, ezen kívül láthatók még kerámiaművészek, csipkeverők és sok egyéb helyi érdekes foglalkozású emberek. A kézi csipke egész Európában ismert és Gozo specialitása.

A MÁLTAI EMBEREK

Az évszázadok során számos nép hagyta nyomát a szigeteken, ez a fajta keveredés nagyon hatásos képet mutat a máltai embereket illetően is, akiknek ennek ellenére megmaradt saját szenvedélyes, mediterrán varázsuk. Arab, brit és olasz behatás adja mindennapi beszédük zamatát. Jellemző a máltaiakra az arab öntudatosság, a mediterrán könnyedség és nyitottság, az olasz temperamentum, és a brit sztoikusság. A kozmopolita ország máig megőrizte hitvilágát, melyet a történelem viharai csak tovább mélyítettek. Ez az istenfélő élet, illetve az angolok hideg racionalitása kellő tapintatot ad a helyieknek embertársaik iránt. A máltaiak rendkívül büszkék múltjukra, főleg az 1565-ös esztendőre, mikor kicsinyke országuk megtörte az iszlám viharos tovaterjedését a kontinensen.

A MÁLTAI KONYHA

A máltai konyha a közeli Itália, az arab és egy kicsit a brit konyha tökéletes egyvelege. A mediterrán világ ételeit egyedi fűszerezéssel varázsolják máltai specialitásokká. Az olaszos tésztaételek minden mennyiségben és variációban készülnek, az arab szakácsművészetre a különféle előételek, vagyis a mezzék, a kuszkusz, illetve a kebab emlékeztet leginkább. A máltai konyha mind technikájában, mind alapanyagában feltétlenül egészségesnek mondható, melyet nem csupán a halételek jelentik, hiszen nincs étkezés zöldségek és gyümölcsök nélkül, melyeket sokféle formában szolgálnak fel hidegen, melegen egyaránt. A terített asztalok elképzelhetetlenek vegyes saláták nélkül, a helyi narancsból szinte korlátlan a mennyiség.

MÁLTA SPECIALITÁS A FENEK

A nyúl hús nemzeti eledel Máltán. Az egyik legismertebb tradicionális máltai omlós nyúlétel, vörösboros, fokhagymás mártással, sült burgonyával a fenek.

ÜNNEPEK A FESTA

A máltaiak leginkább ünnepelni szeretnek és meg is adják ennek módját. Minden településnek megvan a maga védőszentje, kinek napjának ünneplése valódi unikum, körmenettel, kirakodóvásárral, zenés programokkal és tűzijátékkal. A festa tarka, színpompás kavalkádja bizonyosan magával ragad mindenkit, máltait és turistát egyaránt, egyszerűen kihagyhatatlan a látvány, kiváló alkalom egy jó kis lazításra. A városok, falvak lakói ilyenkor feldíszítik a templomot, a főutcát színes fényekkel világítják meg, a házakat fellobogózzák, hogy a szomszédos település polgárait megegye az irigység a forgatag láttán, majd a szent szobrát és ereklyéit körbehordozzák, hogy mindenki tiszteletét tehesse előtte. A Festákat általában vasárnap rendezik.
 

Megtervezzük az egyéni igényekre szabott nyelvtanulásod külföldön!

1115 Budapest, Bartók Béla u. 86. Fsz/2.

Tel: 1/299 0051

Fax: 1/210 0977

E-mail: info@studytime.hu

Magyarország - Ausztrália - Románia - E-mail: info@studytime.hu

StudyTime Hungary - Oktatási Konzultáció Minden jog fenntartva!