Irodánk: +36 1 299 0051

E-mail: info@studytime.hu

Aloldalak
 

HASZNOS INFORMÁCIÓK MÁLTÁRÓL

Málta

Máltán a közlekedés az angolszász közlekedés alapján, baloldali.

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK

Málta ez Európai Unió tagja, ezért magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhatnak.

PÉNZVÁLTÁS

Málta 2008 januárjától az euró övezet tagja, így ma már csak a közös európai fizetőeszköz használható a régi máltai líra helyett. Eurót érdemes még az utazás előtt itthon váltani, mert odakint kedvezőtlenebbül váltanak. A magyar bankkártyák gond nélkül használhatók odakint, a banki jutalékokról azonban célszerű indulás előtt a banknál érdeklődni.

INTERNET

Internet használatra a nyelviskolákban is van lehetőség, de rengeteg internet kávézó is található a frekventáltabb turista helyeken.

KOMMUNIKÁCIÓ

A máltaiak vendégszerető, barátságos emberek, ám nem szeretik, ha a turisták igényeihez kell alakítaniuk életüket. Szeretik a turistákat és szeretnek velük beszélgetni is. Máltán hivatalos nyelv az angol, így a kommunikációval nincs gond.

VÍZ

A vezetékes víz enyhén sós, fogyasztásra nem ajánljuk. Helyette palackozott víz fogyasztása ajánlott.

SEGÉLYHÍVÁS

Rendőrség: 191, Mentők: 196. Ingyenesen hívható.

ELEKTROMOS ÁRAM

Feszültség: 220-240 Volt, adapter szükséges.

KÖZLEKEDÉS

Máltán a közlekedés az angolszász közlekedés alapján, baloldali. Az utak keskenyek, célszerű óvatosan vezetni.

BUSZ ÉS TAXI

A máltai buszhálózat jól kiépített, buszközlekedéssel a sziget minden fontosabb települése elérhető. A fő buszpályaudvar La Valletta-ban található, a városkapun kívül. A helyi busztársaság buszai könnyedén felismerhetők jellegzetes narancssárga színükről. A járatok többsége a fővárosból indul és a sziget legtávolabbi pontjai is elérhetők 1 órán belül. Taxi a hazaihoz képest drágább, ezért érdemes a tarifát a sofőrrel előre megbeszélni.

KOMPKÖZLEKEDÉS

A komp fél óránként indul Cirkewwa-ból Gozo és Camino szigetére. Jegyelővétel nem szükséges.

HELYI PIACOK, BOLHAPIAC

Máltán nincsenek nagy áruházak, csak egy nagyobb bevásárlóközpont van Florianában. A legtöbb üzlet kicsi és egyfajta árut forgalmaz. Vásárolhatunk üzletekben vagy szabadtéri piacokon, azonban alkudozni ne próbáljunk, az ott nem divat. Sok településre jellemző a heti szabadtéri piac és a szűk utcákban megbúvó apró boltok. A legjelentősebb heti piac a vallettai Városkapunál, a buszvégállomáson működik, minden vasárnap délután 1 óráig tart nyitva. A sziget keleti felének szép halászfalujába, Marsaxlokk-ba szintén délelőtt érdemes ellátogatni, mert a kikötő az árusoktól hemzseg és az ideiglenesen felállított sátrak alatt minden megtalálható, ami Máltán csak létezik.

NYITVA TARTÁS

A máltai boltok heti hat napon tartanak nyitva, általában 9-19 óráig. A legtöbbjük délután 14.00 és 16.00 között azonban zárva tart. Vasárnap szintén minden zárva. A nemzetközi márkák néhány fajtája is kapható, de érdemesebb a helybéli termékek közül választani.
 


Megtervezzük az egyéni igényekre szabott nyelvtanulásod külföldön!

1115 Budapest, Bartók Béla u. 86. Fsz/2.

Tel: 1/299 0051

Fax: 1/210 0977

E-mail: info@studytime.hu

Magyarország - Ausztrália - Románia - E-mail: info@studytime.hu

StudyTime Hungary - Oktatási Konzultáció Minden jog fenntartva!