Irodánk: +36 1 299 0051

E-mail: info@studytime.hu

Aloldalak
 

HASZNOS INFORMÁCIÓK SPANYOLORSZÁGRÓL

Spanyolország

BEUTAZÁSI FELTÉTELEK

A magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak az országba, érvényes úti okmány birtokában (vagyis érvényes útlevél, személyi igazolvány megléte esetén). A tartózkodási napok száma külön bejelentés nélkül maximum 90 nap, ha valaki ennél több időt szeretne kint tartózkodni, annak a helyi lakcímnyilvántartónál kell bejelentkeznie, majd a megélhetési feltételek és az egészségügyi biztosítás meglétének igazolása után már tartózkodási engedély nélkül tartózkodhatnak 90 napon túl is Spanyolországban.

NYELV

Spanyolországban a hivatalos nyelv a kasztíliai spanyol, ezen kívül a spanyol nyelvnek még különböző beszélt ágai vannak, ilyen például a katalán (hivatalos nyelv), a galiciai (hivatalos nyelv), a baszk (hivatalos nyelv), az aragóniai, az asztúriai és az okcitán (aráni). A spanyol nyelv egyébként a világnyelvek egyike, pontosabban az angol után a második a nemzetközi kommunikációban is. A világon kb. 350 millió ember anyanyelve, és a fiatalok az idegen nyelvek között a spanyolt tartják a legszebb nyelvnek.

PÉNZ

Az ország az Európai Unió tagállama, így hivatalos fizetőeszköze az Euro.

KLÍMA

Spanyolország mediterrán éghajlatú, kivéve a Pireneusok hegységét, ahol is magashegységi az éghajlat, sok csapadékkal és télen hóval. Az ország többi területén viszont szinte egész évben meleg van, nyáron forróság, melyet leginkább a nagyvárosokban nehéz elviselni, persze erre találták ki a "siestat" ami valamelyest enyhít a hőség elviselésében.

KÖZBIZTONSÁG

Az országban alapvetően jó a közbiztonság, inkább a zsebtolvajokra kell odafigyelni a nagyvárosokban, és ezek közül is főleg Barcelonában. A spanyol életritmus adta tény, hogy este 10 órakor kezdik meg vacsorájukat a helyi tapas bárokban, így este 11 és éjfél körül egyáltalán nem meglepő tény, hogy családokkal, gyerekekkel találkozunk az utcán, sőt kutyát sétáltató nagymamik is gyakran jönnek szembe velünk ez idő tájt.

VÁROSI KÖZLEKEDÉS

A nagyvárosokban általában jó a tömegközlekedés, kiépített metro-, busz-, és villamoshálózatok működnek, melyekre különböző jegyekkel és bérletekkel szállhatunk fel. Spanyolországban már, mint a legtöbb európai országban is, a metróhálózat úgy van kiépítve, hogy elektromos kapu enged át minket a sínekhez, vagyis jegy nélkül nem utazhatunk. Egyébként egy szakaszjeggyel általában, tényleg eljuthatunk A pontból B-be, függetlenül attól, hogy közben még metróra, buszra vagy villamosra is át kell szállnunk. Tehát ezért nem kell külön "lyukasztani". A helyi buszokat viszont le kell inteni a megállókban, különben elsuhan előttünk, és a villamosokon is jeleznünk kell a leszállást az arra szolgáló gombbal. Az ország városai között helyi buszok közlekednek, legismertebb az ALSA társaság, illetve vonat esetén a RENFE.

TENGERPART

Az ibériai félszigetből Spanyolország 3150 km tengerpartot mondhat magáénak. A keleti és déli part a Földközi tenger medencéjében, illetve Gibraltártól keletre az Atlanti óceán partjainál igazi vízi paradicsom. Nem beszélve még akkor az ország gyönyörű szigeteiről. Spanyolország leghíresebb partja a következők.

Costa Brava

A Pireneusoktól Blanesig terjedő, mintegy 130 km hosszú keleti partot hívják így. Elsősorban természeti szépségeit érdemes kiemelni. A hajdani halászfalvak helyén a szupermodern szállodasor és a túrisztikai irodák az üdülni vágyók minden kényelmi igényét kielégítik. Sokfelé találunk sziklás partokat, a búvárkodás szerelmeseinek legnagyobb örömére.

Costa Dorada

A Földközi tenger mentén, mintegy folytatásként Malgrattól az Ebró deltától délre fekvő Vinarosig tart ez a mintegy 270 km-es partszakasz. Nevét aranyló homokjától kapta. A leglátogatottabb fürdőhelyek egyike. A part homokos, helyenként aprókavicsos, a kis halászfalvak panzióitól az ultramodern szállodagyárig minden megtalálható itt. Sok széles, finom homokos strandja van.

Costa del Azahar

A következő, mintegy 260 km-es szakasz, Valencia alatt a kiugró Cabo del Naoig tart. Nevét a narancsültetvényektől kapta. Kertek, huerták, narancstáblák váltják egymás, ameddig a szem ellát. Ez a legsekélyebb tengeröböl, finom homokkal. Valencia a közepén fekszik, a keleti part legfontosabb csomópontja, vonattal minden irányból kitűnően megközelíthető, de a főutak csomópontja is.

Costa Blanca

Cabo de Nao foktól délre, az Almeira fölötti Cabo de Gata fokig tartó több, mint 400 km-es partszakasz a negyedik harmadik üdülőövezet. Kevéssé ismert, mert itt a főút a parttól jóval beljebb halad, és bekötőutakon érhetők el a part menti települések. Ezért inkább a csendes nyugalomra vágyók célpontja lehet. A komfort és a tenger persze itt is eléri az elvárható mértéket. Vannak homokos és sziklás partszakaszok is. Vasúttal könnyen elérhető nagyobb parti települések: Alicante, Cartagena, Aguilas, Alicante. Innen busszal mehetünk tovább.

Costa del Sol

Folytatva az üdülőhelyek sorát, a 360 km-es déli part következik, egészen Gibraltárig. Végeláthatatlan homokos sáv húzódik, ez talán Európa legkedvezőbb éghajlatú vidéke, ezért olyan vonzó. Itt ritka az eső, sőt a tél sem hideg, nemritkán fürödni is lehet. Vonattal könnyen megközelíthető Algeciras, Malaga és Almeira, de busszal Motrilon át Almunecar is, vagy Malagából Torremolinos és Marbella. A fény partja Gibraltártól a portugál határig terjed. Ez a mintegy 300 km hosszú partszakasz selymes homokjáról, hatalmas szállodáiról, a napfényről nevezetes. Szinte a közepén van Cadiz, a tengeri (óceáni) kikötőváros, tengerészeti központ, kellemes üdülőváros parkokkal, sétányokkal, kitűnő strandokkal.

Baleári szigetek

A Földközi tenger medencéjében, Barcelonától DK-re, 250 km-re négy nagyobb, és 38 kisebb, lényegében lakatlan szigetből álló csoport. Átlaghőmérséklete télen 15 ?C, nyáron 30 ?C. A napsugárzás nagyon erős, a tengeri szél hűsítő. Eső, ha esik gyorsan, röviden, aztán ismét ragyog a nap. Délben az erős nap miatt minden bezár, mindenki sziesztázik, csak a délutáni órákban kezdődik újra az élet. A főváros, Palma de Mallorca. A szigetek belsejébe a kirándulást a jó busz összeköttetések segítik. Megközelíthető: repülővel Budapestről charter járatokkal, Madridból, Barcelonából menetrendszerinti járatokkal. Mallorca szigetére érkezünk. Hajóval Barcelonából és Valenciából juthatunk oda.

Kanári-szigetek

Afrika nyugati partjainál, az Atlanti óceán által körülvéve a 7 nagyobb és sok apró szigetből álló csoport igazi paradicsom. Természetesen elsősorban a tengeri fürdőzés üdülés miatt keresik fel. De a 3400 m feletti Teide vulkán már a hegymászóknak is kihívás (Gondoljuk meg: 0 m-ről indulva 3400 m szintkülönbség - ez legalább két nap felfelé). Az egzotikumot kedvelők járhatják a sivatagot - persze tevén.
A szigetek különböző pontjain mind a négy évszakot megtaláljuk. Északnyugaton és a zártabb magas völgyekben hűvösebb, őszies az időjárás, itt sok az eső, hiszen a magas hegyek itt fogják meg először az óceáni fellegeket. Teneriffe szigetének keleti lankái, párás virágos völgyei, gyönyörű kertjei a tavaszt idézik. Aki a Teide kráterébe kíván betekinteni, a jó bakancson kívül meleg ruhát, sapkát is örömmel vesz. De Teneriffe déli részén, Gran Canarián ízelítőt vehetünk a sivatagból, 45 fokos hőmérsékletből (a homok egy kicsit melegebb). Gran Canarián tevetúrát is szerveznek.

BIZTOSÍTÁS

A magyar állampolgárok az Európai Unióhoz való csatlakozás után, éppúgy mint a többi EU-s állampolgár, ha egy adott tagállamban megbetegszenek illetve balesetet szenvednek, az a tagállam nyújtja nekik az egészségügyi ellátást, amelyben ezt elszenvedték. Ehhez szükséges azonban az E-111 káryta kiváltása, melyet a a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár állít ki. Az ellátás költségét az egészségbiztosító fizeti, de csak a kijelölt kórházakban, tehát ennek érdemes még itthon utánaérdeklödni a MEP-nél.
 

Megtervezzük az egyéni igényekre szabott nyelvtanulásod külföldön!

1115 Budapest, Bartók Béla u. 86. Fsz/2.

Tel: 1/299 0051

Fax: 1/210 0977

E-mail: info@studytime.hu

Magyarország - Ausztrália - Románia - E-mail: info@studytime.hu

StudyTime Hungary - Oktatási Konzultáció Minden jog fenntartva!