Irodánk: +36 1 299 0051

E-mail: info@studytime.hu

Aloldalak
 

NYELVTANULÁS AMERIKÁBAN

Válasszon várost:

MEGNÉZ

NYELVTANULÁS AMERIKÁBAN

Az Amerikai Egyesült Államokban New York-tól egészen Los Angeles-ig válogathatunk a nyelviskolák és egyetemek kínálatából. Az amerikai képzési rendszer ugyan eltér a magyarországitól, de nem csak teljes, hanem részképzésre is van lehetősége annak, aki csupán rövid időre szeretné felfedezni az ottani oktatás előnyeit. Tanulmányok menüpontunk alatt igyekszünk összefoglalni az amerikai oktatási rendszer legfontosabb tudnivalóit, így a számodra legmegfelelőbb képzést választhatod. 

AZ AMERIKAI ISKOLARENDSZER

Nem véletlen, hogy az elmúlt években napvilágot látott egyetemi rangsorok és világszerte közzétett statisztikákban az első húsz helyen álló egyetem közül mindössze kettő, vagy három intézmény nem amerikai egyetem. Az amerikai iskolarendszer 12 osztályos, melynek utolsó négy éve a középiskola. A középiskola utolsó évében az amerikai hallgatók akik folytatni szeretnék tanulmányaikat, SAT (Scholastic Assesment Test) vagy ACT (American College Test) tesztet kell tenniük, melynek eredménye határozza meg melyik egyetemre kerül be a tanuló. 

A magyar hallgatók esetében ez az érettséginek és annak átlagának felel meg. A nemzetközi hallgatóknak ha az iskola előírja akkor szükséges SAT vagy ACT tesztet tenniük. Azonban ha valaki csak részképzésre jelentkezik akkor nem szükséges. Az SAT és ACT tesztek nemzetközi hallgatók esetében főként akkor fontosak, ha tanulmányi vagy sport ösztöndíjra szeretnének jelentkezni.

FELSŐOKTATÁS AMERIKÁBAN

Az amerikai felsőoktatási rendszer jelentős különbségeket mutat az európai országokéhoz képest. A bolognai rendszer európai terjedésével valamelyest közelebb került egymáshoz a két rendszer, de továbbra is vannak strukturális eltérések. A felsőoktatást tekintve megkülönböztetjük a 2-4 éves College-okat és University-ket, valamint 2 éves Community College-okat. Ezek az egyes államok által eltartott nyilvános azaz "public", vagy a privát működtetésű, drágább "private" egyetemekre ágaznak szét a továbbiakban. 

A legfontosabb különbség a 2 éves community college-ek és university-k között van. A community college mindössze két éves képzést ad, amit Magyarországon nem lehet egyetemi tanulmányként elfogadtatni. Viszont az amerikai hallgatók nagy aránya választja a community college képzéseket, mert a tandíjak itt jóval alacsonyabbak, mint az egyetemeken. Egyben kiváló ugródeszka is, hiszen két év után a kötelező tárgyak elvégeztével átjelentkezhet a hallgató egy nevesebb egyetem képzésére is. A 2 év community college képzés + a 2 év egyetemi képzés végén pedig a rendes Bachelor of Arts vagy Bachelor of Science diplomát kaphatja meg a diák. 

Nagyon fontos tudni, hogy a külföldi diákok tandíjait minden esetben a fogadó intézmények határozzák meg, amik jelentős eltéréseket is mutathatnak államonként valamint intézmény típusonként.

EGYETEMI KÉPZÉS AMERIKÁBAN

A Magyarországon középiskolát végzett (vagy egyetemen, főiskolán tanuló, de még diploma előtt álló) fiatalok az Egyesült Államokban "undergraduate" szinten kezdhetik vagy folytathatják tanulmányaikat. Az undergraduate tehát az alapképzés Amerikában 4 évig tart ezt követően kaphatják meg diplomájukat a hallgatók. 

A különbség a magyar és amerikai alapkézés között, hogy míg Magyarországon határozott szakirányú képzés történik ( tanár, jogász, történész, fizikus stb.), addig az amerikai undergraduate oktatásban arányosan kell teljesíteni társadalom- és természettudományos kurzus-kötelezettséget is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a hallgatónak nincs "főtárgya", hiszen a jelentkezéskor major -t kell választani, amely már jelzi érdeklődésének fő irányát. Az amerikai felsőoktatásban a 'graduate' szó jelöli azt, amit Magyarországon posztgraduális tanulmányoknak vagy mesterképzésnek hívunk. Mindkét esetben igaz, hogy ezen a szinten csak akkor lehet továbbtanulni, ha a hallgatónak már van egy diplomája. 

A Bachelor's után megszerezhető első posztgraduális fokozat a Master's. A tanulmányok időtartama általában 2 év. A két legáltalánosabb a MA (Master of Arts) a humán- és az MS (Master of Science) a természettudományok területén. Vannak ún. szakmai Master's fokozatok is, pl.: MEd, Master of Education (oktatás), MBA, Master of Business Administration (üzleti tanulmányok).Ezen a területen is található eltérés a magyar illetve amerikai rendszer között. Sok esetben nem elég csupán alapképzéses diplomával rendelkezni egy mesterképzésre való jelentkezés előtt. A neves egyetemek a szakirányú képzések előtt akár 1-2 éves szakmai tapasztalatot vagy meghatározott tanulmányi átlagot is kérhetnek. 

A legmagasabb tudományos fokozat a Doctor's Degree, a PhD. Az eléréséhez szükséges, tanulással és magas szintű tudományos kutatással eltöltendő idő 3-7 év, a Master's fokozat megszerzése után. Az amerikai egyetemi diplomák ottani munkaerő-piaci megítélése és reputációja rendkívül magas, és amennyiben a diploma egy neves amerikai egyetemről származik úgy a világ bármely pontján a nemzetközi cégek jóvoltából a diploma egyben - ahogy Amerikában nevezik - "meal ticket for a lifetime", azaz egy életre szóló megélhetés záloga.
 


Megtervezzük az egyéni igényekre szabott nyelvtanulásod külföldön!

1115 Budapest, Bartók Béla u. 86. Fsz/2.

Tel: 1/299 0051

Fax: 1/210 0977

E-mail: info@studytime.hu

Magyarország - Ausztrália - Románia - E-mail: info@studytime.hu

StudyTime Hungary - Oktatási Konzultáció Minden jog fenntartva!