Irodánk: +36 1 299 0051

E-mail: info@studytime.hu

Aloldalak
 

AMERIKAI EGYETEMI KÉPZÉSEK

Amerika

EGYETEMI KÉPZÉSEK AMERIKÁBAN

Az Amerikai Egyesült Államok felsőoktatási rendszere világhírű, egyetemei világszínvonalú képzést nyújtanak a nemzetközi diákok számára. Megkülönböztetünk azonban "public", azaz állami és "private" azaz magán egyetemeket. A jó nevű magán egyetemek előkelő helyet foglalnak el az egyetemi rangsorolásában, ezért a felvételi követelmények is magasak. Itt már a kiváló tanulmányi eredmény és nyelvtudás nem elég, komoly verseny van a jelentkezők között. 

A jól ismert Borostyán Ligás egyetemek (Ivy League), mint a Harvard, Yale vagy Columbia mellett találhatunk kedvezőbb tandíjjal rendelkező egyetemeket is, melyeket évente több millió nemzetközi diák választ alternatívaként. A középiskolát végzett, érettségizett diákok az Egyesült Államokban "undergraduate" szinten kezdhetik meg tanulmányaikat. Az „undergraduate”, azaz alapképzés Amerikában 4 évig tart, melynek végén Bachelor fokozatú diploma szerezhető. Az alapdiploma megszerzését követően van lehetőség a „Postgraduate”, azaz Mesterképzésre jelentkezni, ami programtól függően 1-2 évig tarthat.

Fontos megemlíteni, hogy az intézmények posztgraduális képzésekre való jelentkezés esetén 2-3 éves szakmai tapasztalatot is elvárnak a jelentkezőtől! Magyarul munka tapasztalattal rendelkezni kell. Az "undergarduate" és "postgraduate" fokozatok mellett rövidebb távú úgynevezett 3-9 hónap alatt megszerezhető "Certificate" végzettségek is szerezhetők. Ezek többnyire kiegészítő jellegű képzések, sokszor egy Bachelor szintű diploma mellett. 

Népszerűek még az úgynevezett "Associate Degree" programok is, melyek hossza általában 2 év. Ezzel a megszerzett végzettséggel kiléphet a diák a munkaerő piacra vagy a megszerzett kreditek tovább transzferálhatók egyetemi szintre, melynek keretében Bachelor fokozatú diploma szerezhető. Ebben az esetben is a tanulmányok hossza 4 év.

COMMUNITY COLLEGE KÉPZÉSEK AMERIKÁBAN

Az amerikai "Community College" rendszer intézményei magas színvonalú képzést nyújtanak számos szakterületen és az ott szerzett 2 éves képzések keretében szerzett végzettségek, egyetemi szintre transzferálhatók tovább. Tehát a Bachelor diploma megszerzése 2 év Community College és 2 év egyetemi szintű tanulmányokkal is megszerezhető. A kurzusok hossza szakirányonként eltérő, így 6 hónaptól 2 évig is tarthat, egymásra épülő modulokban.

A nemzetközi diákok számára meghatározott tandíjak félévente fizetendők és szakiránytól függően általában 5.000 - 6.000 USD körül vannak. A szemeszterek minden év szeptemberben és februárban kezdődnek, de a jelentkezési határidők a legtöbb intézménynél már hónapokkal a kezdési időpontok előtt lezárulnak.

Az amerikai egyetemi diplomák munkaerő piaci megítélése és értéke rendkívül magas, sőt amennyiben a diploma egy nevesebb amerikai egyetemről származik, úgy a világ bármely pontján a nemzetközi cégek jóvoltából a diploma egyben - ahogy Amerikában nevezik - "meal ticket for a lifetime", azaz egy életre szóló megélhetés záloga.
 


Megtervezzük az egyéni igényekre szabott nyelvtanulásod külföldön!

1115 Budapest, Bartók Béla u. 86. Fsz/2.

Tel: 1/299 0051

Fax: 1/210 0977

E-mail: info@studytime.hu

Magyarország - Ausztrália - Románia - E-mail: info@studytime.hu

StudyTime Hungary - Oktatási Konzultáció Minden jog fenntartva!