Irodánk: +36 1 299 0051

E-mail: info@studytime.hu

Aloldalak
 

ÚJ-ZÉLAND ORSZÁGVARÁZS

Új-Zéland

​Távoli paradicsom sziget Új-Zéland a természeti látnivalók országa. Hófödte hegyekkel, gyors folyókkal, tiszta tavakkal, több ezer éves gleccserekkel, forró gejzírekkel, végtelen erdőkkel és egzotikus faunával fogadja az oda látogatót. Ez az a hely, ahol télen nyár van, jobb oldal helyett baloldalon hajtanak az autók, és mindenki felfelé kapcsolja le a villanykapcsolót.
Nem véletlenül nevezik Új-Zélandot az ellentmondások országának, ahol ugyanúgy bejárhatjuk a szubtrópusi északi vidékeket, mint a déli sziget örök hófedte csúcsait.
A földi paradicsomként is ismert országban a több ezer éves gleccserek a páfrányerdők, birkalegelők és pálmafás tengerpartok fölött magasodnak. A néhol már-már vad természettel ellentétben az emberek barátságosak, az élet nyugodt, a mindentől oly távoli kultúra pedig őrzi ősi hagyományait.
Új-Zéland területe Magyarországnál mintegy háromszor nagyobb. Az ország két nagy és számos kisebb szigetből áll. A legenda szerint az Északi-sziget Mauri isten hala, a Déli-sziget pedig a csónakja.

ÚJ-ZÉLAND TÖRTÉNELME

Új-Zéland egyike Földünk legkésőbb benépesült szárazföldjeinek. Polinéziaiak vándoroltak be 500 és 1300 között, és alapították meg a máig fennálló maori kultúrát.
A kettős szigetet 1642-ben fedezte fel Abel Janszoon Tasman holland hajós, ám csak az angol James Cook nyomán vált ismertté, aki az országot 1769-ben brit birtokká nyilvánította. A sziget lassan népesült be európaiakkal, akiket a maorik kezdetben ellenségesen fogadtak, de 1856-ban - a szövetségesként elfogadott európai telepesek kormányt alakítottak. Új-Zéland 1931 decemberében vált a Brit Nemzetközösség egyenrangú tagjává, ezt azonban az ország parlamentje csak 1947-ben ratifikálta.
A 4.1 milliós Új-Zéland 70 százaléka európai származású. Legtöbbjük angol, ír vagy dán felmenőkkel büszkélkedhet. Az új-zélandi kormány a mai napig pozitív hozzáállást tanúsít a bevándorlókkal szemben, amire a legjobb példa, hogy a népesség növekedésének 1 százalékát a bevándorlók teszik ki. Jelenleg is egyre több európai, főként angol választja második hazájául Új-Zélandot, de folyamatosan növekszik az ázsiai országokból bevándorlók száma is.

ÚJ-ZÉLAND SZIGETVILÁGA

Új-Zéland pontosan a Föld másik felén helyezkedik el, a déli szélesség 35. és 47. foka és a keleti hosszúság 167. és 178. foka által határolt területen. A földrajzi értelemben a világ leginkább elszigetelt országaként ismert, Európától több mint 30 órányi repülőút választja el. A két nagyobb és számos kisebb szigetekből álló állam még Ausztráliától is mintegy 2000 kilométerre fekszik. A legközelebbi szárazföld délen az Antarktisz, északon Új - Kaledónia, a Fiji szigetek és Tonga.
A nagyobb kiterjedésű Déli-szigeten hosszában húzódik végig a Déli-Alpok nevezetű hegység, melynek legmagasabb csúcsa a 3754 méter magas Aoraki avagy Mount Cook, ami egyben az ország legmagasabb pontja is. A vulkanikus szempontból aktívabb Északi-sziget legmagasabb pontja a jelenleg is aktívnak számító Ruapehu tűzhányó 2797 méter magas csúcsa.

ÚJ-ZÉLAND ÉLŐVILÁG ÉS A TERMÉSZETVÉDELME

Az ember megjelenése előtt Új-Zéland területének csaknem négyötödét erdő borította. Elszigetelt fekvéséből adódóan számos ritka növény- és madárfaj (pl. kakapó) található itt és a természetes ellenség híján maradhattak fenn az erdőket lakó nagyméretű, röpképtelen madarak, a kivik is. Általában még az is meglepi a látogatókat, hogy Új-Zélandon nem élnek kígyók, ám annál több rovarféle található.
A mérsékelt klímájú Új-Zélandon a hőmérséklet ritkán esik 0 Celsius-fok alá, mint ahogyan nem jellemző az sem, hogy 30 Celsius-fok fölé emelkedjen a hőmérő higanyszála. Új-Zéland időjárási viszonyai is az ország változatosságát és ellentmondásait tükrözik, hiszen a Déli-sziget nyirkos, hideg nyugati partjai mellett éppúgy megtalálhatók az Északi-sziget száraz, kontinentális éghajlatú öblei is.
A szigetország természetvédelmi minisztériuma az ország területének közel 30 százalékát, mintegy 80 ezer négyzetkilométernyi területet nyilvánított védetté, és ebből is 25 ezer négyzetkilométert nemzeti parkokká. A 14 nemzeti park nagy része jelenleg is erdővel borított terület.

NAGYVÁROSI LÁTNIVALÓK

Új-Zéland fővárosa Wellington, melyet nem túlzás a kitűnő éttermek, tengeri herkentyűk, borok és fesztiválok városának nevezni. A főváros az Északi-sziget déli csúcsán, pontosan az ország közepén helyezkedik el. A gyönyörű kikötő köré épült városban szinte minden hónapban akad valami ünnepelnivaló.
A múzeumokban is bővelkedő Wellingtonban található a híres költő, Katherine Mansfield háza, de a világ legnagyobb faépülete a Goverment Building is. A főváros egzotikus állatairól híres állatkertje pedig egészen különleges élményeket ígér.
Új-Zéland legnagyobb városa azonban Auckland, melyet szinte minden oldalról víz határol. A vulkanikus hegyekre épült város a kikötőjéről, a rengeteg vitorlásról és persze a hídjáról híres. De Auckland büszkélkedhet a világon a legnagyobb polinéziai populációval is, melynek művészetével az Auckland Múzeum érdekes gyűjteménye ismerteti meg az ide látogatókat.

BARÁTSÁGOS ÉS ÉLHETŐ

A turizmus Új-Zéland egyik legfőbb és legjövedelmezőbb iparága, így szívesen látják az idegeneket látogatás vagy akár hosszabbtávú tanulás céljából is.
Alacsony megélhetési költségek mellett magas az életszínvonal. Új-Zéland olcsó úticélnak számít Ausztráliához, Angliához, Kanadához vagy éppen Amerikához képest. Auckland, nemrégen a magas életszínvonalával a világvárosok közül a harmadik (!) helyet foglalta el (Worldwide 2012 Quality of Living City Rankings).
Sőt! Új-Zéland, Dániával és Finnországgal együtt, már évek óta előkelő helyet foglal el a legkisebb korrupcióval rendelkező országok között a Transparency International által végzett felmérés alapján.

MUNKA ÉS TANULÁS

Ha egy Diplomát kínáló kurzuson vagy angol nyelvtanfolyamon legalább 14 hetet tanulnak diákjaink, lehetőség van hetente 20 órás munkavállalásra a tanulmányok mellett, a szünidőben pedig egésznapos munkát vállalni.
A kurzus elvégzés után, az új-zélandi bevándorlási hivatal jóváhagyásával a diákok 6 hónapos munkavállalási engedélyt kérvényezhetnek. De 2013 április 22-től a "Working Holiday" vízum is elérhető a magyarok számára, ami lehetővé teszi, hogy 1 évet teljesen legálisan dolgozzunk az országban. Az éves kvóta azonban csak 100 fő.
 

Megtervezzük az egyéni igényekre szabott nyelvtanulásod külföldön!

1115 Budapest, Bartók Béla u. 86. Fsz/2.

Tel: 1/299 0051

Fax: 1/210 0977

E-mail: info@studytime.hu

Magyarország - Ausztrália - Románia - E-mail: info@studytime.hu

StudyTime Hungary - Oktatási Konzultáció Minden jog fenntartva!