Irodánk: +36 1 299 0051

E-mail: info@studytime.hu

Aloldalak
 

HASZNOS INFORMÁCIÓK ANGLIÁRÓL

Anglia

NYELV

British English – Britt Angol

PÉNZNEM

Angol font sterling, 1 GBP= 100 pence (p)

CÍMLETEK

L50, L20, L10, L5 bankjegyek L2, L1, 50p, 20p, 10p, 5p, 1p érmék. A skót bankjegy törvényes fizetési eszköz ugyan, de Anglia és Wales területén nem mindig fogadják el. Az utazási csekk a legjobb és a legbiztonságosabb módja a nagyobb összeggel való utazásnak. Bankkártyák közül a MasterCard és a Visa a legelterjedtebb, de az American Expresszt is elfogadják.

BEUTAZÁSI SZABÁLYOK

Magyar állampolgárok részére nem kell vízum. Természetesen az érvényes útlevél vagy személyi igazolvány feltétele a határátlépésnek.

DIÁKKEDVEZMÉNYEK

A diákok gyakran kapnak kedvezményt nemzetközi diák kártyával (ISIC) utazásnál és különböző turista helyekre való belépésnél. ISIC kártya beszerezhető az STA Travel és a National Union of Students irodáiban. Az "International Youth Hostels Federation" kártya Anglia turistaházaiban biztosít kitűnő kedvezményt, valamint a londoni egyetem (University of London) is elfogadható áron nyújt szállást diákoknak London központjában. Londoni nyelviskolába történő 14 hetes beiratkozás esetén 30%-os tömegközlekedési kedvezmény vehető igénybe a főváros területére.

ELEKTROMOS ÁRAM

220/240V és az otthonról hozott elektromos eszközökhöz adapter szükséges, amit az angol 3-as állású konnektorba lehet becsatlakoztatni.

IDŐ

Angliában a greenwich-i idő (Greenwich Mean Time azaz, GMT) a mérvadó a téli hónapok alatt, 5 órával a keleti átlag idő (Eastern Standard Time) előtt és 10 órával Sydney óraállás után halad. Március közepétől októberig pedig az óra 1 órával előrébb halad az angol nyári idő szerint, vagyis a közép-európai idővel (Central European Time) együtt. A téli és nyári óraállítás miatt azonban, Angliában mindig 1 órával korábban vagy. Ha mindez túl idegen számodra, hívd a 123-at, vagyis az angol pontos időt.

IDŐJÁRÁS

Az év bármely szakasza alkalmas Anglia meglátogatására. Az évszakok megegyeznek Magyarországéval, viszont szinte állandó szeles időre és bő csapadékra lehet számítani egész évben.

ÖLTÖZKÖDÉS

Az elég hirtelen változó idő és a hideg szél miatt ajánlatos rétegesen öltözni. Az öltözködési kultúra teljesen változó. A londoni trend mindig egyedülálló, ezért ott bármit felvehetsz, semmi nem meglepő. Végül is, az angol elegancia és a divat egyik fővárosában vagy.

KÖZLEKEDÉS

Az úthálózat jó. A közlekedés baloldali "Keep left" szabály érvényes. A busz és vonathálózat jó. Különböző típusú jegyek között lehet választani, a városok zónákra vannak osztva, és ennek megfelelően kell jegyet vásárolni.
Vonattal: National Rail 
Busszal: National Express

ANGOL MÉRTÉKEGYSÉGEK

1 inch = 2,5 cm 
1 foot = 12 in. = 30 cm 
1 yard = 3 ft. = 0,914 m 
1 mile = 1760 yd. = 1,609 km 
1 ounce = 28 g 
1 pint = 0,6 liter 
1 gallon = 4,6 liter

RENDŐRSÉG, TŰZOLTÓSÁG ÉS AMBULANCIA

Hívd a 999, Emergency vonalat (24 óra non-stop)

TUBE

A londoni metró neve, csak így fogod hallani!

MARMALADE

A híres narancshéjból készített lekvár.

CIDER

Magyarul almasör, ami igen népszerű a pub-okban a fiatalok és idősebbek körében. Biztos, hogy előbb vagy utóbb Te is megkóstolod, ha sokat jársz kint bulizni.
 

Megtervezzük az egyéni igényekre szabott nyelvtanulásod külföldön!

1115 Budapest, Bartók Béla u. 86. Fsz/2.

Tel: 1/299 0051

Fax: 1/210 0977

E-mail: info@studytime.hu

Magyarország - Ausztrália - Románia - E-mail: info@studytime.hu

StudyTime Hungary - Oktatási Konzultáció Minden jog fenntartva!