Irodánk: +36 1 299 0051

E-mail: info@studytime.hu

Aloldalak
 

MUNKAVÁLLALÁS MÁLTÁN

Málta

Az Európai Unió állampolgárai szabadon vállalhatnak munkát Máltán.

AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLLAMPOLGÁRAI SZABADON VÁLLALHATNAK MUNKÁT MÁLTÁN

Málta ugyanakkor a csatlakozástól számított hét évig fenntartja magának a jogot, hogy korlátozza a szabad munkavállalást, amennyiben a máltai munkaerőpiacon olyan zavaró tendenciák tapasztalhatók, amelyek súlyosan befolyásolhatják az életkörülményeket, illetve a foglalkoztatottság szintjét egy adott régióban vagy szakmában. A munkaerőpiac vizsgálata céljából tehát megtartotta a munkavállalási engedély eljárási rendszerét, a munkavállalási engedélyeket azonban mérlegelés nélkül, automatikusan kiállítják.
Három hónapot meghaladó tartózkodás esetén regisztrálni kell a máltai Állampolgársági és Bevándorlási Hivatalnál (Department of Citizenship and Expatriate Affairs), mely öt évig érvényes regisztrációs igazolást állít ki.
Amennyiben a munkavállaló egy évnél rövidebb ideig dolgozik Máltán, az igazolást csak a munkavállalás időtartamára állítják ki.

 

MUNKAVÁLLALÁSI ENGEDÉLY IGÉNYLÉSE

Az igényléséhez szükség van az úti okmányokra (illetve azok hiteles másolatára), és az igénylési díj befizetésére. Új munkavállalási engedély kérelme 58,23 euróba, meglévő engedély meghosszabbítása 34,94 euróba kerül. Az igénylést a Munkaügyi Hivatalnak kell benyújtani (Employment and Training Corporation - Il-Korporazzjoni tax-Xogħol u Taħriġ).
Amíg a végleges engedély el nem készül - annak érdekében, hogy a munkavégzés akár azonnal megkezdődhessen - a Munkaügyi Hivatal igazolást állít ki arról, hogy a munkavállalási engedélyt megkérték.

 

ADÓZÁS MÁLTÁN

A máltai lakosok progresszív személyi jövedelemadó fizetésére kötelezettek. A jövedelemsávok attól függnek, hogy az adózó egyedülálló-e vagy házasságban él. A szabályozás szerint a házastársak jóval kevesebb adót fizetnek, mint az egyedülállók. Egy külföldi állampolgár kizárólag a Máltán szerzett jövedelme után adózik. A munkaidő 40 óra egy héten, az állam bizonyos esetekben ezt 48 órában maximalizálja. A munkaidőn belül biztosítani kell a munkavállalók munka alatti pihenését Fizetést a munkavállalók minden hónap végén kapnak. Máltán a személyi jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat a forrásból, azaz a fizetésből vonják le. A munkavállaló a munka megkezdésekor egy ún. adó kártyát kap. A munkavállalónak annyi adókártyára van szüksége, ahány munkahelyen dolgozik. A munkáltató által a fizetésből levont személyi jövedelemadó összege a munkavállaló személyi jövedelemadójának előlegét képezi.


Megtervezzük az egyéni igényekre szabott nyelvtanulásod külföldön!

1115 Budapest, Bartók Béla u. 86. Fsz/2.

Tel: 1/299 0051

Fax: 1/210 0977

E-mail: info@studytime.hu

Magyarország - Ausztrália - Románia - E-mail: info@studytime.hu

StudyTime Hungary - Oktatási Konzultáció Minden jog fenntartva!