Irodánk: +36 1 299 0051

E-mail: info@studytime.hu

Aloldalak
 

SZAKKÉPZÉS KANADÁBAN

Kanada

ÁLLAMI, TARTOMÁNYI COLLEGE KÉPZÉSEK KANADÁBAN

Kanada oktatási rendszere bonyolultnak és szokatlannak tűnhet elsőre, mivel mint minden országnak, Kanadának is megvan a maga egyéni struktúrája. Egységes oktatási politikáról nem beszélhetünk, ugyanis az oktatás a helyi tartományi és területi hatóságok irányítása alatt áll, a helyi Oktatási Minisztériumok szabályzatai érvényesek. Kanada felsőoktatási rendszere azonban világviszonylatban is elismert, de nagyon eltér az európai modelltől.
A középiskola elvégzése után a diákok College vagy egyetemi szinten tanulhatnak tovább. A College típusú oktatási intézmények speciális felsőfokú alapképzést nyújtanak, általában 1-2 éves szaktanfolyamok keretében Diploma és Advanced Diploma szintű végzettségek szerezhetők. Kanadában ezen intézmények jelentik a gyakorlati szakmák oktatásának legmagasabb szintjét, szakmailag naprakész, karrier-központú programokat kínálnak egyre inkább az ipari problémák megoldására törekvő kutatással párosítva. A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy az ezen programok keretében végzett diákok több mint 90%-ka fél éven belül el tud helyezkedni a szakmájában a kanadai munkaerőpiacon.
A szakképzés időszaka, hossza szakirányonként eltérő, így 6 hónaptól 2 évig is tarthat. Bizonyos esetekben a College képzések első 2 tanéve továbblépést jelenthet sok diák számára az egyetemek másod vagy harmad évfolyamába. Ezek az úgynevezett kredit alapú egyetemi transzfer programok.
Fontos azonban azt megemlíteni, hogy a College képzések keretében megszerzett végzettségek NEM minősülnek államilag elismert felsőfokú végzettségnek, nem egyenértékűek, azonosak a magyar főiskolákkal.

KANADAI TANDÍJAK ÉS MUNKAVÁLLALÁS

A nemzetközi diákok számára meghatározott tandíjak félévente fizetendők és szakiránytól függően egységesen 7.000 - 8.000 CAD/szemeszter körül vannak minden tartományban. A tanév minden év Szeptemberben kezdődik, tehát ez a legfőbb kezdési időpont de egyre több iskolánál van lehetőség keresztféléves kezdésekre, azaz kezdeni lehet akár Januárban vagy Májusban is. A jelentkezési határidők a legtöbb intézménynél általában 4-5 hónappal a kezdési időpontok előtt lezárulnak, a versenyszakokon pedig a külföldi diákoknak fenntartott helyek száma korlátozott, így a jelentkezést időben le kell adni.  Az egyetemek első éve ugyanis alapozó jellegű és általában csak az itt tanuló diákok fele tudja teljesíteni a szigorú év végi vizsgakövetelményeket. A kanadai diákok körében ezért igen elterjedt, hogy az első 1-2 évet College képzésben teljesítik, egyrészt olcsóbb is, másrészt teljesítmény szempontból könnyebb is, így jobb esélyekkel van lehetőség becsatlakozni az egyetemek második évfolyamába. A College iskolák ugyanis szemináriumokkal, tanársegédek és korrepetítorokkal segítik diákjaik fejlődését, szemben a hatalmas és személytelen főleg a tudományos kutatásra és egyéb vezetői készségek kialakítására koncentráló egyetemekkel.

2-3 ÉVES MUNKAVÁLLÁS KANADÁBAN

A kanadai kormányzat speciális vízumokkal is támogatja a külföldi diákokat, akik a tanulmányok befejeztével legálisan maradhatnak a kanadai munkaerőpiacon.

Co-op program lehet az egyik opció, melynek keretében minimum 1 éves szakmai tanulmányok esetén, akár plusz 1 év fizetett szakmai gyakorlati programot is leszervez az iskola. Részletek oldalunkon itt:  http://www.studytime.hu/kanada/munkavallalas.html

A másik opció már költségesebb, de a tanulás befejeztével további munkavállalói vízumot biztosít. Ennek a vízumnak a feltétele a minimum 2 éves College szintű tanulmányok befejezése. A munkavállalói vízum a kanadai tanulmányokra épül, igénylése csakis a tanulmányok befejezése után lehetséges és a legtöbb esetben plusz 3 év legális munkavállalást  jelent. Ez minden esetben a tartományi vízumszabályzattól függ.
 


Megtervezzük az egyéni igényekre szabott nyelvtanulásod külföldön!

1115 Budapest, Bartók Béla u. 86. Fsz/2.

Tel: 1/299 0051

Fax: 1/210 0977

E-mail: info@studytime.hu

Magyarország - Ausztrália - Románia - E-mail: info@studytime.hu

StudyTime Hungary - Oktatási Konzultáció Minden jog fenntartva!